Príprava projektu poľsko-slovenského plynovodu napreduje

22.03.2015 Bratislava

Bratislava 22. marca (TASR) - Príprava projektu poľsko-slovenského prepojenia plynárenských prepravných sietí napreduje. Uviedla to pre TASR špecialistka komunikácie spoločnosti Eustream Erika Vodičková.

Popri príprave štúdie posudzovania vplyvov na životné prostredie, ktorá detailne spresní trasu plynovodu, je podľa jej informácií momentálne vo fáze vyhodnocovania ponúk verejné obstarávanie na vypracovanie projektovej dokumentácie a výkon inžinierskych činností pre projekt prepojovacieho vysokotlakového plynovodu Poľsko – Slovensko.

"Víťaz súťaže by mal byť známy v polovici mája. Spoločnosť, ktorá získa zákazku, sa zaviaže na kompletnú inžiniersku činnosť pri výstavbe poľsko-slovenského vysokotlakového plynovodného prepojenia, napríklad vypracuje projekty a podklady pre územné konanie a stavebné povolenia ako pre líniovú časť, tak aj pre novú časť kompresorovej stanice vo Veľkých Kapušanoch, kde plynovod bude ústiť. Dodá aj realizačnú dokumentáciu samotnej stavby," podčiarkla.

Projekt poľsko-slovenského prepojenia plynárenských prepravných sietí je podľa Vodičkovej súčasťou prioritného koridoru energetickej infraštruktúry Európskej únie s názvom Severojužné prepojenia plynovodov v strednej a juhovýchodnej Európe.

"Cieľom projektu poľsko-slovenského prepojenia plynárenských prepravných sietí je vybudovať obojsmerný plynovod medzi Poľskou a Slovenskou republikou s technickou kapacitou 4,7 miliardy kubických metrov (m3) za rok v smere z Poľska na Slovensko a 5,7 miliardy m3 za rok v smere zo Slovenska do Poľska," poznamenala.

Spresnila, že plynovodné prepojenie medzi Poľskom a Slovenskom zahŕňa vybudovanie nového cezhraničného plynovodu predpokladanej dimenzie DN 1000 s celkovou dĺžkou približne 164 km, z toho 106 km na slovenskej strane a 58 km na poľskej strane, rozšírenie kompresorovej stanice vo Veľkých Kapušanoch (SR) o nové kompresorové jednotky a vybudovanie novej kompresorovej stanice v Poľsku.

Cieľom integrácie plynovodných systémov Poľska a Slovenska, ako súčasti severojužného koridoru, je podľa Vodičkovej zabezpečiť diverzifikáciu a stabilitu dodávok plynu v oboch krajinách a tiež posilniť vývoj konkurenčného trhu s plynom v celom regióne.

"Vďaka prepojeniu poľskej a slovenskej prepravnej sústavy dostane Slovensko šancu dovážať zemný plyn z poľského terminálu LNG (skvapalneného zemného plynu) a poľským subjektom sa otvorí prístup k dodávkam z tzv. južného koridoru, ktorý má dodávať zemný plyn z oblasti Kaspického mora," dodala Vodičková.

Eustream je prevádzkovateľ prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Eustream vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo štyroch až piatich paralelných potrubí s celkovou dĺžkou viac ako 2255 km a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom vyše 600 MW.
 

Vyberte región